Pavārgrāmatas iedvesmai

Vasarā gatavošana manā karstajā mikrovirtuvē var novest līdz suicidālām tieksmēm, tāpēc lielākoties mēs pārtiekam no augļiem, ogām un citām sīkām uzkodām. Kopā ar rudeni un drēgno laiku ir atgriezies mans ēst gatavošanas prieks. Visjaukāk gatavot ir brīvdienās, kad ārā ir pelēcīga diena, Latvijas radio 3 atskaņo kaut ko skaistu, visapkārt miers un apcerības gars. Reizēm gan tas apcerības gars ir tik spēcīgs, ka apsēdies pie loga, ieliec zodu plaukstā un aizskaties uz kokiem tā vietā, lai gatavotu. Krievu romantisma garā seko apcerīgas nopūtas un trūkst tikai labības krāsas bize, kuru pārmest pār plecu un gaidīt mīļoto pārnākam.

Bet nu  pie lietas. Iedvesmu gatavošanai man sniedz daudzie kulinārijas blogi (par tiem citreiz) vai pavārgrāmatas. Šodien mans pavārgrāmatu tops jūsu iedvesmai.

Džeimijs Olivers “Pikantais šefpavārs” – britu Mārtiņš Sirmais, lai gan manā skatījumā oriģināls ir aizraujošāks par sekotāju. Britu TV zvaigzne savas slavas sākumā piedāvā burvīgu grāmatu, kas dod pamatīgu fundamentu iesācējiem ēdienu gatavošanā. Lai gan šis pavārs pēc tam izdos vēl daudz grāmatu, šī ir viena no labākajām, liekot akcentu uz mājās gatavota ēdiena priekšrocībām un vienkāršojot sarežģītas lietas.

Zvaigzne ABC, Ls 5.

Jamie Oliver “30 minute meals”. Interesants grāmatas koncepts, jo nav tradicionālo recepšu, bet ir procesa apraksts 3-4 ēdieniem (vienai maltītei), lai paspētu tos sagatavot pus stundas laikā. Aptuveni tā: “Tagad saputo krējumu, kas būs domāts kūkai, kamēr cepas dārzeņi otram ēdienam un neaizmirsti, ka aiz muguras tev vārās buljons”. No sākuma liekas dīvaini, bet process tiešām ir pārdomāts un rezultāts fantastisks. Protams, nav domāta lēnajiem pavāriem. Realizējām aptuveni 4 maltītes no piedāvājuma. Jārēķinās ar ievērojamām investīcijām produktos. Papildus izzinošais bonuss ir Džeimija british english (ja izvēlēsies oriģinālo grāmatu angļu valodā). Liquidizer  ir blenderis, ja kas 🙂

Amazon.co.uk £13.00

Havjērs Garsija “Gatavots a la Mexicana”. Burvīga grāmata, kur paralēli Meksikas ēdieniem atrodama Havjēra autobiogrāfija ar jaukiem stāstiem par bērnību, atbraukšanu uz Latviju, mūsu zemes iepazīstināšanu ar meksikāņu virtuvi un 90-o gadu vēsturi kulinārijas kontekstā. Sevišķi rekomendēju sameklēt Havjēra bildi pēc pirmā latviešu pirts apmeklējuma. Par pašām receptēm. Ja esi meksikāņu virtuves cienītājs,  atradīsi jaunas nianses savu ēdiena gatavošanas prasmju noslīpēšanai. Laba grāmata iesācējiem, jo receptes nav sarežģītas, ēdiens sātīgs, gana ass un eksotisks, rezultāts izcils un grūti sabojājams. Turklāt meksikāņu virtuvi var pielāgot ģimenes locekļu vēlmēm, jo vienlīdz labi garšos burrito ar vistu vai tikai dārzeņiem veģetāriešu gaumē. Vienīgi svaigēdājiem  šis nebūs īstais variants. Jebkurš, kurš ir piedzīvojis fajitas performanci restorānā “Melnie mūki”, zinās, ka tā čurkstēt var vienīgi ēdiens virs 45 grādiem. Un ja pavisam nopietni – šī ir viena no jaukākajām pavārgrāmatām, kuru esmu lasījusi.

Jānis Roze, Ls 9.95

Bieži vien šķērslis kādas pavārgrāmatas iegādei ir visai augstā cena. Nesen Jāņa Rozes grāmatnīcā pamanīju Hermes House izdotās pavārgrāmatas. Nu jau manā plauktā ir divas- “The Soup Bible” un “French Food and Cooking”. Pirmajā ir apkopots milzīgs daudzums zupu no visām pasaules malām sākot no boršča un beidzot ar smalko austeru izstrādājumu. Nopirku to brīdī, kad mājās tika pieprasīta zupa, bet iedvesma bija zudusi. Šī noteikti ir laba grāmata tieši Latvijas ziemai. Otra, kā jau pēc nosaukuma ir saprotams, ir franču virtuves iepazīšanai. Viss sākot no dažādiem gaļas ēdieniem, beidzot ar smalkajiem cepumiem un pankūkām apelsīnu mērcē. Kāds ir franču virtuves noslēpums? Pateikšu priekšā- nežēlot sviestu un saldo krējumu. Noteikti nevajag ar šo grāmatu lieki kārdināt Svara vērotājus. Un kā jau sākumā minēju, laba cena Ls 3.95. Vienīgais mīnuss ir līmētā grāmatas muguriņa, kura neļauj labi atšķirt atvērumu, kas var būt diezgan kaitinoši gatavošanas procesa karstumā.

Ja zini kādu lielisku pavārgrāmatu- neturi sveci zem pūra un pastāsti mums par to komentāros!

Mūsdienu pusfabrikātu un piegādes servisa  pasaulē  gatavošana nav pienākums. Tā ir dzīves baudīšana un relaksācija. To arī  novēlu – izbaudīt ēdienu un tā gatavošanas brīnumu! Labu apetīti!

Advertisements

11 thoughts on “Pavārgrāmatas iedvesmai

  1. Jā, ar Oliveru nošaut greizi nevarēs nekad. Bet ar Sirmo salīdzināt nevajadzētu. Sirmais, manā skatījumā, ir ļoti slikts pakaļdarinājums. Pavārgrāmatu man ir daudz, bet šobrīd neatsakos no ikmēneša BBC GoodFood žurnāliņa, kas ir pilns ar labām receptēm, nu gluži kā grāmata. Cena Ls 4.55. Liekas, ka dārgi, bet, ja salīdzina ar grāmatu astrālajiem cipariem, tad cena ir ok. Žurnālu var iegādāties Stockman veikalā, par ko šim veikalam liels paldies. Citreiz kādu labu pavārgrāmatiņu var noķert humpalveikalos. Šādā veidā manos krājumos nu jau ir 5 labas grāmatas. Šad tad pasūtu grāmatas internetā, bet šo pasākumu nesimpātisku dara sūtīšanas izmaksas. Mūsu veikalos nav baigi lielās izvēles un, ja kas labs parādās, tad cena ir pārāk augsta. Es vispirms salīdzinu grāmatas cenu internetā un tad skatos, vai šo grāmatu ir izdevīgi pirkt tepat. Piem. tava Olivera grāmata, kas ir izdota latviešu valodā ir gandrīz divas reizes dārgāka, nekā to var dabūt ebay mājas lapā. + tas ir vecs izdevums.
    Tā lūk ir ār tām grāmatām. Visforšāk ir tikt kādā no Anglijas lielajām grāmatnīcām. Gan izvēles ziņā, gan cenu ziņā, jo utr vienmēr ir kaudze ar nocenotām pavārgrāmatām 🙂

  2. GoodFood ir labs, lai gan pērku to neregulāri.
    Par Sirmo. Viņš nav mans mīļākais pavārs un pateikšu uzreiz arī kāpēc. Ja man nav iedvesmas pēc raidījuma noskatīšanās kaut ko uztaisīt, tad ir garām. Bet tas subjektīvi, jo mana māsa fano par Sirmo.
    Jūlija Visocka no krievu tv zvaigznēm ir jauka. Viņai ir mans temps gatavošanā un receptes ļoti labas.
    Liela izvēle pavārgrāmatām ir Polaris grāmatnīcās , bet cenas…. Ls 39.90 nav gluži adekvāta cena.

    • Jā, Polaris pārspēj visus. Manā vēlamo grāmatu sarakstā ir vairākas krievu pavārgrāmatas, bet tās cenas …ĀAAARRPRRAAACCCC ar C !!!

      Sirmais…eh…baigā paviršība viņa virtuvē, kas noved pie tā, ka neko no viņa piedāvātā mēģināt negribās. Un…viņa receptes nekad neizdodas, jo tur ir viens šurum burums, ko, man liekas, autors bieži vien pats nesaprot kas tur īsti tai receptē bija domāts. Manā mājā puikam multeņu vietā iet Olivera receptes diskos un es jau tos zinu no galvas. Tāpēc redzu, cik ļoti Sirmais no sākuma centās viņu kopēt. Pē…neforši, neforši, neforši !!!!!!!!!!!!!!!!!

      • manā wishlisē ir arī jaunā Ilzes Jurkānes grāmata. Esi to skatījusies?
        Starp citu- daudz pavārgrāmatu ir bibliotēkā. Vismaz manējā pie VEF tilta ir Olivers, Havjērs, Rītiņš. Tikko paņēmu jauno svaigēdāju grāmatu. smuka , bet man nederīga. Nevaru sevi iedomāties ēdot visu laiku aukstu ēdienu. Ne mūsu ziemā.

      • Nē, to grāmatiņu vēl neesmu izpētījusi.
        Es dzīvoju mazpilsētā un mūsu bibliotēkā tādu grāmatu vispār nav. Pāris latviešu izdotās, bet tas arī viss. Es pavārgrāmatas kolekcionēju. Man patīk, ka tās stāv manā plauktā, patīk tās pāršķirstīt atkal un atkal. Patīk, ka man tās ir blakus. Vēl labāk, ja šīs grāmatas ir ar aprakstiem, ceļojumiem un tt. Tās tad lasu romānu vietā. Ullman grāmatas tādas ir. Rozē var nopirkt. Šobrīd lasu Itālijas ceļvedi. Un var tikai minēt.. uz kurieni būs mans nākamais ceļojums 🙂

      • es zinu to sajūtu, kad grāmatai noteikti jābūt manā plauktā 🙂 Man arī nepatīk stikloti grāmatplaukti. grāmatām jābūt brīvi pieejamām, lai var garāmejot novilkt ar roku pa muguriņām, izvilkt kādu un palasīt.

  3. Galvenais, par ko jāatceras skatoties Oliveru un pārējos britu pavārus – dārzeņi ir jāmazgā un jāmizo, jo viņš to kategoriski atsakās darīt. Tāpēc jau nav brīnums, ka viņam viss sanāk tik ātri 🙂
    Anyway, no šīs kompānijas mana visu laiku favorīte ir Nigella Lawson – iečeko internetā, viņa ir īstā zvaigzne!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: